प्राेवायाेटिक प्रयाेग बारे थाहा नहुने कृषकले नार्क, खुमलटारका पशु चिकित्सक डा निरज बास्काेटा यसाे भन्नुहुन्छ...
==========================
एन्टिवायाेटिक काे विकल्पमा आएकाे प्राेवायाेटिक के हाे र याे नेपाली कृषकले किन प्रयाेग गर्नुपर्छ भन्ने विषयमा वंगुर तथा कुखुरा अनुसन्धान कार्यक्रम नार्क का पशु चिकित्सक डा निरज बास्काेटाले महत्वपुर्ण सन्देश दिनुभएकाे छ । "नार्कमा केहि समय अगाडी कुखुरा मा प्राेबायाेटि खुवाएर अनुसन्धान भएकाे थियाे जसकाे नतिजामा कुखुराकाे स्वास्थमा उल्लेखनीय सुधार भएकाे देखियाे । कुखुराकाे ताैल बढ्ने देखि अण्डा काे साइज बढ्ने तथा कखुराकाे मासुकाे गुणस्तर राम्राे भएकाे पाइयाे । विदेशमामा भएका कयाैं अनुसन्धानले पनि प्राेवायाेटिक ले कुखुरा, गाइ, भैसी, बंगुर जस्ता पशुहरूमा निकै राम्राे नतिजा देखिएकाे पुष्टि भएकाे छ । बाख्रा तथा बंगुरकाे काे ताैल बढेकाे पाइएकाे छ भने गाइ/भैसीमा दुधकाे उत्पादन तथा गुणस्तरमा (FAT, SNF) बृद्धि भएकाे पाइएकाे छ । त्यसाेभए एन्टिवायाेटिक काे विकल्पमा आएकाे प्राेवायाेटिककाे किन प्रयाेग गर्ने त ??
क) मानिस लगायत कुखुरा बाख्रा गाइ भैसी तथा बंगुर जस्ता पशुकाे शरीरमा लाभदायक व्याक्टेरीया का साथै हानिकारक व्याक्टेरीया हुन्छन । स्वस्थ पशु हुन शरीरमा बढी भन्दा बढी लाभदायक व्याक्टेरीया अथवा प्राेवायाेटिक हुन जरूरी छ ।
ख)शरीरमा हुने लाभदायक व्याक्टेरीया बढी भएमा हानिकारक व्याक्टेरीया विरूद्ध लड्न मदत गर्छ र दाना पानी धरै पचाउन मदत गर्छ र अन्तत शरीरलाइ नराेगी बनाउछ ।
ग) प्राेवायाेटिक भनेकाे नै लागभादायक व्याक्टेरीया हाे जाे औषधीकाे माध्यमबाट शरीरभित्र छिराइन्छ ताकी शरीरमा लागभादायक व्याक्टेरीयाकाे संख्या धेरै बनाएर शरीरलाइ निराेगी बनाउछ । यस्ता पशुहरू ले उत्पादन गर्ने दुध अण्डा मासु जस्ता उत्पादनहरूमा लागदायक पाैष्टिक तत्वहरूकाे मात्रा धेरै हुन्छ । प्राेवायाेटिक नै शरीरलाइ राेग लाग्नै नदिने उपाय हाे ।
घ) अर्काे तिर राेग लागेपछि जब हामी एन्टिवायाेटिक चलाउछाै त्यसले शरीरमा भएका हानिकारक व्याक्टेरीयालाइ त मार्छ नै लागभादायक व्याक्टेरीयालाइ पनि मारी तिनकाे संख्या घटाउछ । सानाे राेग किराकाे संक्रमण हुदा पनि थप एन्टिवायाेटिक चलाउनु पर्ने हुन्छ तसर्थ शरीरकाे आन्तरिक प्रतिराेध गर्ने क्षमता हराउदै जान्छ । विभिन्न एन्टिवायाेटिककाे जथाभावी प्रयाेगले पशु स्वास्थ राम्राे हुनुकाे साट्टाे झनै विग्रन थालेकाे देखिएकाे छ । यस्ता पशुबाट उत्पादन गर्ने दुध अण्डा मासु जस्ता उत्पादनहरूले मानव स्वास्थमा समेत नराम्राे असर देखिदै छ ।"
==========================
एन्टिवायाेटिक काे विकल्पमा आएकाे प्राेवायाेटिक के हाे र याे नेपाली कृषकले किन प्रयाेग गर्नुपर्छ भन्ने विषयमा वंगुर तथा कुखुरा अनुसन्धान कार्यक्रम नार्क का पशु चिकित्सक डा निरज बास्काेटाले महत्वपुर्ण सन्देश दिनुभएकाे छ । "नार्कमा केहि समय अगाडी कुखुरा मा प्राेबायाेटि खुवाएर अनुसन्धान भएकाे थियाे जसकाे नतिजामा कुखुराकाे स्वास्थमा उल्लेखनीय सुधार भएकाे देखियाे । कुखुराकाे ताैल बढ्ने देखि अण्डा काे साइज बढ्ने तथा कखुराकाे मासुकाे गुणस्तर राम्राे भएकाे पाइयाे । विदेशमामा भएका कयाैं अनुसन्धानले पनि प्राेवायाेटिक ले कुखुरा, गाइ, भैसी, बंगुर जस्ता पशुहरूमा निकै राम्राे नतिजा देखिएकाे पुष्टि भएकाे छ । बाख्रा तथा बंगुरकाे काे ताैल बढेकाे पाइएकाे छ भने गाइ/भैसीमा दुधकाे उत्पादन तथा गुणस्तरमा (FAT, SNF) बृद्धि भएकाे पाइएकाे छ । त्यसाेभए एन्टिवायाेटिक काे विकल्पमा आएकाे प्राेवायाेटिककाे किन प्रयाेग गर्ने त ??
क) मानिस लगायत कुखुरा बाख्रा गाइ भैसी तथा बंगुर जस्ता पशुकाे शरीरमा लाभदायक व्याक्टेरीया का साथै हानिकारक व्याक्टेरीया हुन्छन । स्वस्थ पशु हुन शरीरमा बढी भन्दा बढी लाभदायक व्याक्टेरीया अथवा प्राेवायाेटिक हुन जरूरी छ ।
ख)शरीरमा हुने लाभदायक व्याक्टेरीया बढी भएमा हानिकारक व्याक्टेरीया विरूद्ध लड्न मदत गर्छ र दाना पानी धरै पचाउन मदत गर्छ र अन्तत शरीरलाइ नराेगी बनाउछ ।
ग) प्राेवायाेटिक भनेकाे नै लागभादायक व्याक्टेरीया हाे जाे औषधीकाे माध्यमबाट शरीरभित्र छिराइन्छ ताकी शरीरमा लागभादायक व्याक्टेरीयाकाे संख्या धेरै बनाएर शरीरलाइ निराेगी बनाउछ । यस्ता पशुहरू ले उत्पादन गर्ने दुध अण्डा मासु जस्ता उत्पादनहरूमा लागदायक पाैष्टिक तत्वहरूकाे मात्रा धेरै हुन्छ । प्राेवायाेटिक नै शरीरलाइ राेग लाग्नै नदिने उपाय हाे ।
घ) अर्काे तिर राेग लागेपछि जब हामी एन्टिवायाेटिक चलाउछाै त्यसले शरीरमा भएका हानिकारक व्याक्टेरीयालाइ त मार्छ नै लागभादायक व्याक्टेरीयालाइ पनि मारी तिनकाे संख्या घटाउछ । सानाे राेग किराकाे संक्रमण हुदा पनि थप एन्टिवायाेटिक चलाउनु पर्ने हुन्छ तसर्थ शरीरकाे आन्तरिक प्रतिराेध गर्ने क्षमता हराउदै जान्छ । विभिन्न एन्टिवायाेटिककाे जथाभावी प्रयाेगले पशु स्वास्थ राम्राे हुनुकाे साट्टाे झनै विग्रन थालेकाे देखिएकाे छ । यस्ता पशुबाट उत्पादन गर्ने दुध अण्डा मासु जस्ता उत्पादनहरूले मानव स्वास्थमा समेत नराम्राे असर देखिदै छ ।"
No comments:
Post a Comment