के हो मोरिंगा भनेको

मोरिंगा
=======
यसलाई नेपालको पहाडी क्षेत्रमा शितलचीनि र तराइमा सोहिजन भनेर चिनिन्छ भने अंग्रजीमा moringa, horseradish tree, drumstick भनिन्छ । यो मोरिङ्गगेसि परिवार भित्र पर्ने विरुवा हो भने यस्को वानस्पतिक नाम मोरिंगा ओलिफेरा हो । यस्को विरुवा एउटा काण्ड भएको तर हाँगाहरु तलतिर झुकेका हुन्छन् । सवैभन्दा राम्रो पहिचना त यस्को रुद्राक्षको जस्तो लामो कोशा फल लाग्दछ । त्यसैले त यसलाई ड्रम बजाउने लठी जस्तो कोशा भएको विरुवा भनिएको होला । यो कमलो प्रकृतिको छिटो वढ्ने इपिल इपिलको जस्तो पात भएको तर जरा टाढा टाढा सम्म फैलिने र १ मिटर जति अग्लो भएपछि मुलस्तम्भवाट हाँगा पलाउन थाल्दछ । यस्को अनारको जस्तै हिउदमा ९० प्रतिशत सम्म पात झर्दछ । प्राकृतिक रुपमा हुर्किएको विरुवा १५–२० फिट सम्म अग्लो र हाँगाहरु १० मिटर परसम्म फैलिएका हुन्छन् । व्यवसायिक रुपमा खेति गर्दा भने विरुवाको काँटछाट गरेर १–२ मिटर उचाई मात्र राख्ने गरिन्छ । ऐतिहासिक लिखतलाई अध्ययन गर्दा यस्को वहुउपयोगिताको महत्वलाई मध्यनजर गर्दै यस्को खेति भारतिय उपमहाद्धिपमा परापुर्वकाल देखि गरिदै आएको तथ्यपुर्ण प्रमाणहरु पाइन्छ ।

#हावापानी
यो विरुवा ताप तथा सूर्य मन पराउने(कगल बलम जभबत – यिखष्लन उबिलत ) र हिउ तथा वरफ पर्ने अवस्था सहन सक्दैन । यस्को खेति गर्मि किसीमको हावापानी र सुख्खा क्षेत्रमा( मचथ चभनष्यल) सफलता गर्न सकिन्छ । सामुनिपातिक वितरण भएको ५००—१००० मि.मि.वर्षा हुने क्षेत्रमा यस्को खेति राम्रोसंग फष्टाउछ ।

#माटो
यस्को खेति सवै प्रकारको रुख्खो सुख्खो माटोमा गर्न सकिने भएता पनि निकासयुक्त दोमट माटो मचबष्लबदभि मचथ, कबलमथ यच कष्ति कयष् ि मा विरुवाको वृद्धि विकास राम्रो हुने गर्दछ ।

#उन्नत_जात
१. जाफना:- यो भारतको तमेलनाडु क्षेत्रमा मुख्य रुपले खेति गरिन्छ । यस्को कोशाहरु ६०— ९० से.मि. लामो, नरम, स्वादिलो गुदि हुन्छ । यो प्रजाति श्रीलंकावाट भित्रीएको अनुमान गरिन्छ ।
२. चेम्मुरुंगाई :- फलको टुप्पो रातो भएको, फूल वर्षभरी लाग्दछ र उत्पादन अन्य जातको भन्दा वढि हुन्छ ।

गाजर खेति


==========
गाजरमा अल्फा र विटा क्यारोटिन (Alpha and Beta Carotene) भिटामिन "ए" बन्ने कच्चा पदार्थ प्रचुर मात्रामा पाईन्छ ।गाजर तराई तथा मध्य पहाडमा भदौ महिना देखि पुष महिना सम्म र पहाड तथा उच्च पहाडमा युरोपियन जातहरु फागुनको तेश्रो हप्ता देखि साउनको पहिलो पक्ष सम्म रोपिन्छ ।गाजरलाई गहिरो, खुकुलो र दोमट माटो राम्रो हुन्छ ।पूर्बिय जात (जापानिज, कोरियन) तराईमा राम्रो हुन्छ भने पश्चिमी जातहरु पहाडी तथा उच्च पहाडी भागमा राम्रो हुन्छ ।नेपालमा उपल्बध गाजरका जातहरु :-

न्यूकुरोडा
नान्टिस फोर्टो
कुरोदा मार्क
नेपा ड्रिम
सिग्मा
न्यू करोदा

फलफुल ,तरकारीमा हुने बिषादीको अवशेष बाट एसरी बचौं!!

फलफुल ,तरकारीमा हुने बिषादीको अवशेष बाट एसरी बचौं!!
--------------------------
✔️बिषादी पूर्ण तरकारी ,फलफुललाई पानीमा १५ मिनट भिजाउने
✔️तरकारीलाई उच्च तापक्रममा पकाउने
✔️दुइ थोपा पोटासियम पर्मग्नेट लाई पानीमा मिसाई तरकारी र फलफुल डुबाउने
✔️तरकारी , फलफुल आदि लाई प्राकृत बगेको पानीमा १० मिनट डुबाउने
✔️बिषादी भएको तरकारी तथा फलफुलको बोक्रालाई तासेर खाने

****जनहितमा जारी!!! सक्दो share गरिदिनु होला!!! धन्यवाद!!***

जाडो मौसममा बिरामीले यी ६ कुरामा ख्याल गरौं

जाडो मौसममा बिरामीले यी ६ कुरामा ख्याल गरौं


१. चिसोबाट हुने छातीको संक्रमण

चिसो मौसममा हुने सामान्य रुघाखोकीदेखि छातीमा देखिने गम्भीर किसिमको संक्रमणबारे समयमै ध्यान दिन सकेमा यसले गर्ने असरहरु कम गर्न सकिन्छ। छातीका रोग दम, सिओपिडी, क्षयरोग आदिमा नियमित औषधि सेवन गरिरहेका बिरामीलाई चिसोले थप संक्रमण गर्न सक्छ। त्यसैले यस्ता बिरामीले चिसोमा सकेसम्म आफूलाई न्यानो बनाउने, सानो समस्यालाई पनि समयमै उपचार गराउने गर्नुपर्छ।

२. चिसो मौसममा हुने नाक, कान र घाँटीका समस्या

चिसोमा प्रायः माथिल्लो श्वासप्रश्वासको संक्रमण (एक्युट टन्सिलाइटिस, एक्युट फ्यारेन्जाइटिस) र कानमा (एएसओएम) को समस्या देखिन्छ। चिसो मौसममा आफूलाई सकेसम्म न्यानो राख्ने र सानो समस्यालाई पनि चिकित्सकको सल्लाह बमोजिम उपचार गराउन सके यी स्वास्थ्य समस्याबाट जोगिन सकिन्छ।

३. जाडो मौसममा देखिने जोर्नीका समस्या

जाडो मौसममा जोर्नी दुख्ने; फुल्ने; सुन्निने समस्या प्रसस्त देखिन्छ। जोर्नी सम्बन्धी दीर्घरोग (जोर्नी खिइने अर्थात् ओस्टियोआर्थराइटिस र जोर्नी सुन्निने समस्या रिउमाटोइड आर्थराइटिस) भएका बिरामीले जाडोमा विशेष ध्यान दिनुपर्ने हुन्छ। चिसो मौसममा न्यानो गरी बस्न नसके जोर्नीको दुखाइ बढ्ने गर्छ।

४. चिसोमा मुटु सम्बन्धी रोग

प्रायः चिसो मौसममा मानव शरीरका धमनीहरु खुम्चिने प्रक्रियामा हुन्छन्। त्यसो हुँदा रगतनली साघुँरो हुने, रगत प्रर्याप्त मात्रामा शरीरका अंगमा नपुग्ने अवस्था आउन सक्छ। त्यसैले चिसो मौसममा गर्मीमा भन्दा उच्च रक्तचाप, रक्तस्राव, हृदयघातका बिरामीको संख्या बढ्ने गर्छ। त्यसैले जाडो याममा बिहान हिँड्नु लाभदायक नहुन सक्छ। मुटु सम्बन्धी रोग लागेका र उच्च जोखिममा रहेका बिरामीले नियमित जाँच गर्ने बानी बसाल्ने हो भने चिसोमा हुने मुटु सम्बन्धी रोगबाट बच्न सकिन्छ।

५. पिसाब अनि मिर्गौला सम्बन्धी समस्या

चिसोमा प्रायः मानिस कम पानी पिउने गर्छ्न्। कम पानी पिउने बानीले पिसाबमा संक्रमण हुने, पत्थरी हुने र मिर्गौला खराब हुन सक्ने सम्भावना पनि रहन्छ। त्यसैले चिसो मौसममा पनि पानी पिउने बानी बसाल्नुपर्छ।

६. छाला सम्बन्धी समस्या

चिसोमा छाला सुक्खा हुने, फुट्ने समस्या देखिन्छ। छालालाई नरम बनाइराख्न छालामा विभिन्न मोस्चराइजिङ क्रिम प्रयोग गर्न सकिन्छ।

(डा भुसाल चितवनस्थित ओम साइराम अस्पतालमा कार्यरत छन्।)

किन आउँछ नकारात्मक सोच, कसरी हटाउने?

किन आउँछ नकारात्मक सोच, कसरी हटाउने?
प्राडा. सुदर्शन नरसिंह प्रधान

नकारात्मक सोचाइले वरिपरिको वातावरण नै नकारात्मक बनाउँछ। नकारात्मक सोच्ने व्यक्तिले सकारात्मक कुरालाई पनि नकारात्मक तरिकाले हेर्ने गर्छन्। नकारात्मक सोचले गर्दा विभिन्न खालका मानसिक समस्या उत्पन्न हुनुका साथै दिर्घरोग बढाउँछ।

नकारात्मक सोचका लक्षण 
मन खिन्न हुने, उदास हुने, नरमाइलो लाग्ने, रमाइलो कुरामा खासै रुचि नहुने, आफूले जीवनमा केही गर्न सक्दिनँ भन्ने सोच्ने, जीवन व्यर्थ लाग्ने व्यक्तिलाई डिप्रेसन निम्तिने गर्छ। अरुले के भन्लान्, मेरो कुरा काट्दै छन् कि भनेर शंका गर्ने, मलाई मार्ने षड्यन्त्र रचेका छन् कि भन्ने शंका गर्ने नकारात्मक सोचाइ हुन्। यस्ता सोचाइले मान्छेलाई हिंस्रक बनाउँछ।

धेरै घमण्ड गर्ने, मभन्दा ठूलो कोही छैन भन्ने नकारात्मक सोचका कारणले गर्दा नै हुने हो। यस्तो समस्या बढ्दै गएपछि बाइपोलार डिसअर्डर भन्ने मानसिक समस्या देखापर्छ। यस्तो समस्या भएको व्यक्तिले समाजमा नपच्ने, नमिल्दो व्यवहार देखाउने गर्छन्।

एक पटक नकारात्मक सोचाइ आयो भने त्यसलाई मनबाट निकाल्न निकै गाह्रो हुन्छ। यदि बेलैमा मनलाई नियन्त्रण गर्न सकिएन भने नकारात्मक सोच बढ्दै जान्छ।

कसरी आउँछ नकारात्मक सोच
नकारात्मक सोच आउनुको मुख्य कारण मानिस कस्तो वातावरणमा हुर्केको छ, त्यसमा भर पर्छ। मानसिक विकास हुने क्रममा बच्चाको मनमा नकारात्मक सोचमात्र परेको छ भने त्यो मानिसलाई जीवनभरि नै नकारात्मक सोचले दुःख दिन्छ।
– बच्चा हुर्काउने बेलामा यो गर्नु हुन्छ, त्यो गर्नु हुँदैन भनेर रोकतोक गर्दा पनि बच्चामा नकारात्मक सोचको विकास हुन्छ।
– बाबुआमामा नकारात्मक सोचाइ छ भने पनि बच्चामा यस्तो समस्या देखिन्छ।
– बच्चालाई तर्साएर राख्दा बच्चामा नकारात्मक सोचको विकास हुन्छ।
– यसले केही गर्न सक्दैन भनेर अगाडि बढ्न नदिँदा पनि बच्चाको आत्मविश्वास कम हँुँदैजान्छ र नकारात्मक सोचको विकास हुन्छ। 
– शारीरीक विकास हुने क्रममा पनि दिमागमा हुने रसायन तत्वको गडबढीले नकारात्मक सोच आउने गर्छ।
– नकारात्मक सोचले गर्दा आत्मविश्वास हराउँदै जाने, आफूलाई कमजोर सोच्ने, केही गर्न सक्दिनँ जस्तो लाग्ने, बोल्न डराउने, निराश  हुने जस्ता लक्षण देखिन्छन्।

नकारात्मक सोच कसरी हटाउने
नकारात्मक भावनाको विकास हुनुमा अरूलाई दोष दिनुभन्दा पनि आफ्नो मनलाई नियन्त्रण गर्न सक्नुपर्छ। नकारात्मक सोचाइ र विचारलाई सकारात्मकमा परिवर्तन गर्न सकियो भने जीवनमा सफलता हासिल गर्न सकिन्छ। सकारात्मक सोचले केही गर्ने ऊर्जा प्रदान गर्छ भने नकारात्मक सोचले जीवनमा निराशा प्रदान गर्नुका साथै असफलता निम्त्याउँछ र जीवनमा आउने ऊर्जालाई नष्ट गरिदिन्छ।

बारम्बार नकारात्मक सोचाइ आउँछ भने योग, ध्यान गर्ने, शान्त वातावरणमा आँखा बन्द गरेर बस्ने गर्नाले विस्तारै नकारात्मक सोचाइ हट्दै जान्छ। 
आफूलाई जुन कुराले चिन्तित बनाएको छ, त्यो कुरा साथीभाइसँग भन्नाले मन हलुका हुन्छ र विस्तारै नकारात्मक सोच हट्दै जान्छ।
(मानसिक रोग विशेषज्ञ प्रधान साइक्याट्रिक सोसोसिएसन नेपालका अध्यक्ष हुन्)

एकैसाथ मिसाएर नखानुहोस् यी खानेकुरा:-



१. दुधको साथमा घ्यु अन्डा,रुखकटहर,कोदाको ढिंडो र फापरको ढिडो खानु हुदैन ।

२. माछा र सक्खर सँगै खान हुदैन यसले पित्त विगार्छ ।

३. परेवाको मासु, दुध र मह लामो समय सँगै सेवन गरेमा गलगाँड हुनसक्छ् ।

४. दुधको साथमा बडर,काँचो केरा,आँप,जामुन तित्री,ओखर,दारिम नरिवल खानु हुदैन । यसरी खाएमा दम हुने सम्भावना हुन्छ ।

५. भटमास र दुध एकैसाथ खाएमा पत्थरी हुनसक्छ ।

६. गुर्जो र तुलसी एकैसाथ खाएमा अम्लपित्त हुनसक्छ ।

७. भिण्डीको साथ दही मोहि,घ्यु,दुध खानु हुदैन संगै खाएमा यसले पेटमाअम्लपित्त बढाउँछ ।

८. करेलामा साग वा भिण्डी पनि एकसाथ पकाएर खान हुदैन । खाएमा अम्लपित्त बढ्छ ।

९. हाँस वा बकुल्लाको मासु खाएको बेला गेडागुडी र कालो दाल खानु हुदैन । यसरी खाएमा क्यान्सर समेत हुन सक्ने खतरा हुन्छ ।

१०. बाँसको तामा,बडरको फल,मह र दुध सँगै खान हुदैन यसले वीर्य नास गर्छ।

यी हुन् मानव मस्तिष्कका अचम्म लाग्ने १० तथ्य !



Human-brain_1१.  मस्तिष्क मानव शरीरको मुख्य स्नायुप्रणालीलाई सुचारु गर्छ । यो स्नायु प्रणाली सञ्चालन गर्ने केन्द्र हो तर यो आफैमा भने स्नायु तन्तु होईन । यसैकारण मस्तिष्क आफ्नो दुखाई नै अनुभव गर्न सक्दैन् ।

२.  पुरा शरीरको दुई प्रतिशत मात्रै तौल भएको मस्तिष्कले शरीर सञ्चालन गर्न चाहिने शक्तिको २० प्रतिशत शक्ति खपत गर्छ ।

३. मस्तिष्कमा हुने स्नायु कोशिकाको संख्या करीव १सय विलियन छ । जुन संसारको जनसंख्या भन्दा करीब १५ गुणा बढी हो ।

४. मस्तिष्क शरीरको सबैभन्दा बढी चिल्लो पदार्थ ( बोसो ) भएको अंग हो । मस्तिष्कको करीब ६० प्रतिशत भाग चिल्लो पदार्थले बनेको हुन्छ ।

५. गर्भावस्थाको सुरुको बेला स्नायु कोशिकाको बृद्धिदर २ लाख ५० हजार प्रति मिनेटका दरले हुन्छ ।

६. मस्तिष्कले काम गर्दा चाहिने शक्तिले करीब २५ वाटको एउटा बल्ब बाल्न काफी हुन्छ ।

७. हरेक मानव मस्तिष्कमा हरेक दिन करीब ७० हजार विचार खेल्छन् ।

८. सन् २०१५ सम्मकै सबैभन्दा उत्कृष्ट सुपर कम्प्युटरले पनि मस्तिष्कले एक सेकेण्डमा गर्ने कामलाई करीब चालिस मिनेट लगाएको बैज्ञानिकहरु बताउछन् ।

९. हरेक चोटी कुनै नयाँ मेमोरी बन्दा स्नायु कोशिकाबीच नयाँ सम्वन्ध बनेको हुन्छ । र यसले हरेक चोटी मस्तिष्कको संरचना परिवर्तन गरिदिन्छ ।

१०. मस्तिष्कको विकास करीब ५० बर्षको उमेरसम्म हुनेगर्छ ।

हिटर प्रयोग गर्दा यी कुराहरुमा ध्यान दिनुहोस् :


१ हिटर बाल्दा कोठाको झ्याल वा भेन्टिलेसन खुल्ला गर्नुपर्छ ।
२. हावा पास नहुने ठाउँमा हिटर बाल्नु हुदैन ।
२ मुटु रोगी तथा श्वासप्रश्वासका रोगीले हिटर प्रयोग गर्नु हुँदैन ।

३ लामो समय हिटर प्रयोग गर्दा छालामा समस्या आउने हुदा हिटर नजिक धेरै बस्नु हुदैन ।
४ सुत्ने बेलामा हिटर बालेर सुत्नु हुदैन हिटर कोठामा खुल्लै पारेर कतै हिड्नु पनि हुदैन ।
५ आगोबाट जल्ने कुराहरु र बालबालिकाबाट हिटरलाई टाढै राख्नुहोला ।

#सावधान : झ्याल ढोका बन्द गरी हिटर बालेर सुत्दा अक्सिजन घटेर कार्बोन डाइअक्साइड, कार्बोन मोनोअक्साइड जस्ता हानिकारिक तथा विषालु ग्याँस जम्मा हुन्छ र अक्सिजन कमी हुन जान्छ।

करेला खेती लगाउने समय र नर्सरी:



- बेमौसमी खेतिको रूपमा करेला तराईमा मङ्सिर देखि पौस महिनासम्म लगाउन सकिन्छ भने पहाडि भेगमा करेला माघदेखी फाल्गुन महिनासम्म लगाउन सकिन्छ।

- यसका लगि मलिलो माटो २ भाग, कुहिएको कम्पोस्ट मल १ भाग र बालुवा १ भाग मिसाइ मसिनो पारी ३ इन्च चौडा र ५ इन्च लम्बाइ भएको प्लास्टिकको थैलोको माथिल्लो भागमा दुइ-तिन से.मि. खाली राखी भर्नु पर्दछ।

- स्वस्थ बिउलाइ २४ घण्टासम्म मन्तातो पानिमा भिजाउने र बिउलाइ बाक्लो कपडामा पोको पारि न्यानो स्थानमा राखेर उमार प्रतिशतमा ब्रिधि गर्न सकिन्छ।

लाही कीरा व्यवस्थापनका केहि उपायहरु….

….लाही कीरा व्यवस्थापनका केहि उपायहरु….

• पहेंलो स्टिकी पासोको प्रयोग
• १ भाग गाईभैंसीको मुत्रमा ४ भाग पानी हालेर २-३ दिनको फरकमा छर्कने
• १ के.जी. सुर्तिको पात र डाँठलाईइ १५ लिटर पानीमा भिजाउने । भिजाएको २४ घण्टापछी छानेर त्यसमा १ मुठी धुलो साबुन हाली छर्ने
• १ भाग केतुकीको पात थिचेर ५ भाग पानीमा केही समय भिजाएर छर्कने । यो छरेको ४–५ दिनसम्म बाली टिप्नु हुँदैन ।
• सात थोप्ले खपटे किराले लाही खान्छ ।

आलुमा लाग्ने मुख्य किरा र तिनको ब्यवस्थापन:

आलुमा लाग्ने मुख्य किरा र तिनको ब्यवस्थापन:
============================



१) रातो कमिला
आलुमा माटो सहितका मसिना वा ठुला छिद्रहरु देखिन्छन।
रोकथाम:
-गहुत, असुरो, खिर्रो वा चिउरिको प्रयोग गर्ने। ,
-क्लोरिपाइरिफस (०.००४५%) @ १०० मिली लिटर प्रती बोट प्रयोग गर्ने।

२) लाही
लाही किराको वयस्क अनी लार्भा दुवैले आलुको बोटबाट रस चुस्ने गर्दछन। यिनिहरुले आक्रमण गरेको बोट सानो कदको हुन्छ, पातहरु बेरिएको हुन्छ। यिनिहरुले महजस्तो तरल पदार्थ निस्कासन गर्दछन जुन पछी हामीले देख्ने कालो पदार्थमा पारीणत हुन्छ।
रोकथाम:
-फोरेट १० ग्राम @ १५केजी प्रती हेक्टर आलु लगाउनुभन्दा पहिलेनै माटोमा प्रयोग गर्ने।
-आलुको बोटमा डाइमेथोएट(०।०३%)छर्ने।
३) खुम्रे किरा
यसको प्रकोप खासगरी पहाडी क्षेत्रमा बढी हुन्छ। खुम्रे आलुको जरा अनी बढ्दै गरेको फलमा भर पर्दछ र फलमा ठुलो छिद्र पार्दछ। यो किराको वयस्क आलुको पातमा भर पर्दछ।
रोकथाम:
-बालिचक्र अपनाउने।
-फोरेट १० ग्राम @ १५केजी प्रती हेक्टर आलु लगाउनुभन्दा पहिलेनै माटोमा प्रयोग गर्ने।
४) फेद कटुवा
यस् किराले आक्रमण गरेको बोटको ढिलो बिकास भई सानो अनी कमजोर रहन्छन। पातहरु पहेलिन्छन, मुर्झाउछन अनी झर्छन।
रोकथाम:
-गर्मी याममा गहिरो गरी खेत जोत्ने।
-बालिचक्र अपनाउने।
-पासो बालिको रुपमा सयपत्रीलाई प्रयोग गर्ने।
५) आलुको पुतली :
पातमा हरियो, सेतो धब्बा, खैरो-डढेको धब्बा, डाठ र आलुमा सुरुङहरु देखिने र आलुका आख्लाबाट खैरो पदार्थ निस्कन्छ।
रोकथाम:
-लक्षण देखिएको पात चुढेर नस्ट गर्ने।
-बत्तिको पासो प्रयोग गर्ने।
-गहिरोमा आलु रोप्ने र उकेरा राम्रोसँग दिने।
-सिन्चाइको राम्रो ब्यवस्था गर्ने।
-नयाँ आलुलाई पुरानो रोग लागेको आलुसँग नमिसाउने।

प्राङ्गारिक वा गोठेमलका मुख्य फाइदाहरु:

प्राङ्गारिक वा गोठेमलका मुख्य फाइदाहरु:

- माटोको भौतिक, रासायनिक र जैबिक गूण सुधार गर्छ।

- आवश्यक सबै खाद्यतत्व लामो समयसम्म पुर्ति हुन्छ।


- प्रयोग गर्न प्राभिधिक ग्यान्को धेरै आवश्यक्ता पर्दैन।

- प्रयोग गर्दा धेरै वा थोरै भएमा खासै फरक पर्दैन।

- स्थानिय स्थानमा नै उत्पादन गर्न सकिन्छ।

बाख्रालाइ यसरी राेग लाग्नै नदिनुहाेस


🐐🐐🐐 बाख्रालाइ यसरी राेग लाग्नै नदिनुहाेस 🐐🐐🐐
---------------------------------------------
बाख्रापालन नेपाली कृषक परिवारमा एक लोकप्रिय पेशा हो ।  बाख्राकाे शरीरमा हुने लाभदायक व्याक्टेरीया बढी भएमा हानिकारक व्याक्टेरीया विरूद्ध लड्न मदत गर्छ र दाना पानी धरै पचाउन मदत गर्छ र अन्तत शरीरलाइ नराेगी बनाउछ ।
प्राेवायाेटिक भनेकाे नै लागभादायक व्याक्टेरीया हाे जाे औषधीकाे माध्यमबाट शरीरभित्र छिराइन्छ ताकी शरीरमा लागभादायक व्याक्टेरीयाकाे संख्या धेरै बनाएर शरीरलाइ निराेगी बनाउछ । यस्ता पशुहरू ले उत्पादन गर्ने दुध मासु जस्ता उत्पादनहरूमा लागदायक पाैष्टिक तत्वहरूकाे मात्रा धेरै हुन्छ । प्राेवायाेटिक नै शरीरलाइ राेग लाग्नै नदिने उपाय हाे ।त्यसैले खुराकमा सुधार ल्याउनक लागि सरकारले दानामा प्रोबायोटिकको प्रयोग गर्न कृषकलाई प्रोत्साहन गर्दै आएको छ ।
एनिमल वियाेसा प्रोबायोटिकको रूपमा बाख्रामा प्रयाेग गरीन्छ ।
यसले निम्न फाइदा पुर्याउछः
🐐 बाख्रामा मासुकाे उत्पादन बृद्धि गर्छ ।
🐐 जनावरमा प्रतिराेधात्मक शक्ति बढाइ राेग लाग्नबाट बचाउछ ।
🐐 अन्य औषधि तथा एन्टीवायाेटिकमा लाग्ने खर्च कम गर्न मद्दत गर्छ ।
🐐 छाेटा अवधिमानै आर्थिक प्रतिफल हुन्छ ।
🐐 स्वस्थकर मातृत्वका लागि याे प्रभावकारी छ ।
प्रयाेग गर्ने विधिः
खसी बाेका र माउका लागिः २० मिलि/माउ/दिन
३-४ महिनाका पाठा पाठीका लागिः ६ मिलि/पाठा पाठी/दिन
५-६ महिनाका पाठा पाठीका लागिः ९ मिलि/पाठा पाठी/दिन
७-८ महिनाका पाठा पाठीका लागिः १२ मिलि/पाठा पाठी/दिन
९-१० महिनाका पाठा पाठीका लागिः १५ मिलि/पाठा पाठी/दिन
११-१२ महिनाका पाठा पाठीका लागिः १८ मिलि/पाठा पाठी/दिन
तपाइकाे स्थान कमेन्टमा लेख्नुभयाे भने नजिकैकाे एग्राेभेटकाे जानकारी दिनेछाैँ ।

फेद कुहिने रोग (Foot rot)

फेद कुहिने रोग (Foot rot)
=================
------------------------------------------
#लक्षण
खेतमा रोगी विरुवा अग्लो नहुने, पहेंलिने र अन्तमा फेद कुहिएर मर्दछन्तल्लो आँख्लाहरूबाट जरा निस्कन्छन्।

#व्यवस्थापन_विधि
• रोगी बोट भएको खेतबाट बीउ संकलन नगर्ने ।

• कार्वेन्डाजिम ५० प्रतिशत डव्लुपी. (वेभिष्टिन वा डेरोसाल)ढूसीनाशक विषादी २ ग्राम प्रति किलो बीउका दरले उपचार गरी व्याड राख्ने ।

• रोग ग्रस्त बोटहरू उखेलेर नष्ट गर्ने ।

कुखुरामा एन्टिवायाेटिक कि प्राेबायाेटिक ??

⁉️ कुखुरामा एन्टिवायाेटिक कि प्राेबायाेटिक ??
==================================
✍️ अमेरिका स्थित U.S. Department of Agriculture का अनुसार अमेरिका काे सबैभन्दा ठुलाे कुखुरा प्रशाेधनकर्ता , Tyson Foods ले September 2017 भित्र दानामा प्रयाेग गरिने सबैखाले एन्टिवायाेटिक प्रयाेगमा राेक लगाउने र प्राेबायाेटिकमा आधारित कुखुरापाल गर्ने घाेषणा गर्याे । फलस्वरूप प्राेबायाेटिक प्रयाेग गरिएका कुखुराकाे विक्रि मा ३४ प्रतिशत वृद्धि भयाे ।
(Source: https://news.okstate.edu/…/art…/2017/probiotics-poultry.html )

⁉️ त्यसाेभए के हाे याे प्राेवायाेटिक ?
✍️ एन्टिबायोटिकको विकल्पमा अहिले विकसित देशहरूमा प्राेवायाेटिक काे प्रयाेग रूचाउन थालिएकाे छ भने नेपालमा यसकाे भरखर प्रयाेगमा आएकाे छ ।प्राेवायाेटिक खासमा कुनै रसायनिक तत्व नभएर शरिरलाइ चाहिने जैविक व्याक्टेरिया हाे । पशु चिकित्साकर्मीहरु एवं कुखुरा पालकहरुले एन्टिबायोटिकको उपयोगमा गम्भीरताले बिचार गर्नुपर्ने हुन्छ । किनकी उपचार गर्ने बेला या उपचारपछि यी औषधिहरु कुखुराको फूल , मासुजन्य उत्पादनमा आवश्यक रुपमा आउन सक्छ । जुन जनस्वास्थ्यको लागि हानीकारक हुन सक्छ । एन्टिबायोटिक औषधिहरुको Side Effect धेरै हुनसक्ने तर प्राेवायटिककाे कुनै पनि Side Effect हुदैन ।

⁉️ नेपालमा प्रयाेगमा छ त प्राेवायाेटिक ?
✍️ अहिले नेपालका अधिकांश ठाउमा कुखुरामा प्रयाेग हुने पाेल्ट्री वियाेसा नामक प्राेवायाेटिक बजारमा उपलव्ध छ ।

⁉️ पाेल्ट्री वियाेसा ले केके फाइदा गर्छ त ?
✍️यसले निम्न फाइदा गर्छ
✅ कुखुराकाे मासु उत्पादनमा बृद्धि । मासुकाे गुणस्तरमा बृद्धि गर्छ ।
✅ प्रतिराेध क्षमतामा बृद्धि गर्छ ।
✅ दाना खपत दरमा कमी गर्छ ।
✅ खाेर गन्हाउने समस्यामा कमि ल्याउछ ।
✅ शरीरलाइ आरामदायिता प्रदान गर्छ ।
✅ अण्डाकाे गुणस्तर तथा संख्यामा बृद्धि गर्छ ।

⁉️ त्यसाे भए कहा पाइन्छ त वियाेसा ?
✍️ तपाइकाे स्थान कमेन्टमा लेख्नुभयाे भने नजिकैकाे एग्राेभेटकाे जानकारी दिनेछाैँ ।

कन्य च्याउ खेती

कन्ये च्याउ खेती
==========
कन्ये च्याउलाई अंग्रेजीमा “वयष्टर” र ल्याटीनमा “प्लुरोटस” भनिन्छ । सजोरकाजु र ओष्ट्राटस गरी दुई जातको कन्ये च्याउ पाइन्छ र खेती पनि गरिन्छ । कन्य च्याउको खेती परालमा गरिन्छ । तर पराल बाहेक मकैको खोया, खोस्टा, काठको धूलो र छ्वालीमा पनि गर्न सकिन्छ । यसको लागि तापक्रम २०–३० डिग्री सेल्सस र सापेक्षित आद्र्रता ८० प्रतिशत हुनु पर्छ । भौगोलिक दृष्टिकोणले ८००–१४०० मिटर उचाई भएको ठाउ“मा चैत्र महिनादेखि कार्तिक महिनासम्म र सोभन्दा कम उचाई भएको स्थान जस्तै तराईमा कार्तिकदेखि माघसम्म यसको खेती सफल हुनेछ । काठमाण्डौं उपत्यकामा यसको खेती फाल्गुणदेखि कार्तिक महिनासम्म गर्न सकिन्छ । तर हाल जाडोमा पनि उम्रने जातको बीउ पाइने भएकोले जाडोमा पनि यसको खेती गर्न सकिन्छ ।

क. आवश्यक सामाग्री

१) ड्रम बा फोसी पोटास

२) प्लाष्टिक बाटा र बाल्टीन

३) भुस्सा काट्ने कैंची
४) मट्टितेल स्टचोभ वा चूलो
५) प्लाष्टिक सिट
६) प्लाष्टिक ब्याग
७) पराल
८) च्याउको बीउ

ख. खेती गर्ने तरीका
कन्ये च्याउ खेती गर्नको लागि सफा र राम्रो कुन्यू लगाएको पराल हुनु पर्दछ । परालमा हरियोपन भएको खण्डमा ढूसी फैलन गाह्रो पर्दछ । आपूmलाई चाहिने जति राम्रो पराल जोखिसकेपछि करिब २–३ इन्च लामो टुक्रा पार्नु पर्छ । यो पराल टुक्रा पार्नको लागि भुस्सा काट्ने कैंची (चुलेसी) प्रयोग गर्न सकिन्छ । टुक्रा पारेको पराललाई कमसेकम दुई घण्टासम्म सफा पानीमा भिजाउनुपर्छ अर्थात रातभरी भिजाए पनि हुन्छ । भिजाइसकेको पराललाई ठूलो बाटा वा भा“डोमा सफा पानी राखी राम्रोसंग पखाल्नु पर्दछ । पखाल्दा पखाल्दै पानी धमिलो भने भने फेरि सफा पानी फेर्नु पर्दछ । यसरी पखालिसकेपछि परालको पानी तर्कन दिन २–४ घण्टा राख्नु पर्दछ । परालबाट पानी तर्काउनको लागि १ मिटरमा काठको फ्रेम राखेर बनाई त्यो जाली भुईबाट उठाई भुईमा नछुने गरी राख्नु पर्छ त्यस माथि भिजेको पराल राख्दा पानी चा“डै तर्किन्छ । पानी तर्काइसकेको पराललाई हत्केलामा एकमुठ्ठी लिई थिचेर हेर्दा यदि पानीका थोपाहरु ननिस्की खाली हत्केला मात्र भिज्यो भने त्यसमा पानीको मात्रा ठीक रहेछ भनि यकीन गर्न सकिन्छ यदि पानीको थोपाहरु धेरै निस्केको देखियो भने त्यसलाई अरु १–२ घण्टा पानी तर्काउन राख्नु पर्छ ।

ग. पराल बफाउने तरीका
पराल बफाउनेको लागि ड्रम अथवा माटोको पोटासी प्रयोग गर्नु पर्दछ । ड्रममा तल पट्टि ६ इन्चसम्म पानी राखी त्यसमा ३–४ वटा इ“ट्टा ठड्याएर राख्ने । अनि त्यसको माथि जाली अथवा प्वाल प्वाल परेको चक्का राख्नुपर्छ । अनि मात्र परालले ड्रम भर्नुपर्दछ । ड्रमको मुखमा प्लाष्टिकले राम्रोसंग छोपेर डोरीले बा“ध्नुपर्छ । ड्रमको माथिबाट वाफ आउन थाले पछि कम से कम आधा घण्टा (३०मिनेट) सम्म पराललाई बफाउनु पर्दछ । यसरी बफाउ“दा परालमा भएका हानिकारक कीरा र जीवाणुहरु नष्ट हुन्छन् । बफाएको पराललाई चिसो नहु“दै प्लाष्टिकको धोक्रामा वा ड्रममा नै राखेर चिसो पार्नुपर्दछ ।

घ. रोप्ने तरीका
कन्ये च्याउ रोप्नको लागि प्लाष्टिकको १२”ह२६” अथवा १६”ह२६” (इन्च) साइजको थैला लिनु पर्छ । च्याउको बीउ प्लाष्टिकको थैलामा रोप्दा एक तह पराल, एक तह बीउ राख्दै हातले बेसरी थिच्दै जानु पर्दछ वा बीउ र पराल मिसाएर थैला भरेको खण्डमा पनि राम्रै हुन्छ । थैला भरिसकेपछि यसको मुख सुत्तलीको धागोले बा“ध्नु पर्दछ । यसमा ४ औंलाको फरकमा प्वाल पार्नुपर्दछ । साथै प्वालहरु पूरा खोलेको हुनुपर्दछ । अर्काे तरीका, बीउ रोपेपछि चक्कुले ठाउ ठाउमा क्रस अथवा घर्साे गरी काटन पनि सकिन्छ । यो बीउ रोपेको पोकालाई अ“ध्यारो कोठामा ३ हप्तासम्म राख्नु पर्दछ । यस बेला कोठाको तापक्रम २२–२५ डिग्री सेल्सस हुनुपर्छ । ३ हप्ताभित्र च्याउको ढूसी परालमा फैलिएर सेतो हुन्छ । यसपछि प्लाष्टिक च्यातेर सेतो डल्लालाई भुईमा वा ¥याकमा राख्नुपर्दछ । भुईमा राख्दा इ“टा वा काठको फल्याक तलतिर राखी एक एक वित्ता फरक गरी लाइनमा राख्नुपर्दछ ।

दिनको २–३ पटक सम्म मसिनो फोहरा जस्तै गरी सफा पानी डल्ला मात्र भिज्ने गरी छर्कनुपर्दछ । पानीको मात्रा परालको डल्लामा भन्दा डल्लाको वरिपरि बढी हुनुपर्छ । यस समयमा कोठाको तापक्रम २०–३० डिग्री सेल्सस हुनुपर्छ । सजोरकाजु जातको कन्ये च्याउमा पानी दिएको ठीक ४–५ दिनपछि साना साना कनिका जस्तो च्याउहरु देखापर्छ । यसको ३–४ दिनमा नै च्याउ टिप्ने बेला हुन्छ । यसबेला कोठामा हावाको संचालन राम्रो हुनुपर्छ र कोठाको झ्याल ढोका खोली उज्यालो पार्नु पर्दछ यसरी एक पटक च्याउ टिपेपछि अर्काे ७–१० दिनसम्म पानी हाल्दै गर्नुपर्छ । त्यति बेला अर्काे च्याउ आउ“छ र दोस्रो पटकको च्याउ टिप्ने बेला हुन्छ । त्यस्तै गरी अर्काे १० दिन पछि तेश्रो पटक च्याउ टिप्न सकिन्छ । व्यापारिक दृष्टिकोणले ३ पटकसम्म मात्र च्याउ टिप्नु फाइदाजनक हुन्छ । ओष्ट्राटस जातको कन्ये च्याउ झुप्पा झुप्पा गरेर एक पछि अर्काे गर्दै लगातार आइरहन्छ । च्याउ आउने अवधि ३५ दिनदेखि ९० दिनसम्म हुनेछ । यसरी च्याउ खेती गर्दा एक के.जी. परालबाट सालाखाला ५००–६०० ग्रामसम्म ताजा च्याउ उत्पादन हुन्छ । प्रविधि राम्रोसंग अपनाएको खण्डमा यो भन्दा बढी उत्पादन हुनेछ । कहिले का“ही १०० प्रतिशत नै उत्पादन आउ“छ ।

ङ खेती गर्दा आइपर्ने समस्या र त्यसको समाधान
१. च्याउ खेती गर्दा बेला बेलामा मसिनो झिंगा, सुलसुले, कालोकीरा आदि लाग्न सक्छ । ती कीराहरु लागेमा नुभान औषधी एक लिटर पानीमा एक देखि आधा मिलिलिटर राखेर छर्कनुपर्दछ । तर च्याउ आइरहेको बेलामा भने छर्कनु हु“दैन, छर्केको खण्डमा च्याउ खुम्चेर गई उत्पादन कम हुनेछ ।
२. च्याउको पोकामा कहिलेका“ही जंगली च्याउ (कालो खालको आउन सक्छ । जंगली च्याउ पहिचान गरी आउना साथै टिपेर फाल्नुपर्छ ।
३. कुनैकुनै परालको पोकामा सेतो ढूसी नआइन, कालो, निलो, हरियो ढूसी आउन सक्छ । यस्तो आएको पोका त्यहा“बाट
हटाई माटोमा गाडि दिनुपर्छ ।
४. कोठामा हावाको संचालन राम्रो नभएमा च्याउको डा“ठमात्र लामो भएर आउ“छ ।

च. सुकाउने प्रविधि
कन्ये च्याउ सुकाएर पनि राख्न पनि सकिन्छ । च्याउलाई यसरी सुकाए राम्रो हुन्छ ।
१. च्याउ टिपेर सफा धागोमा माला गा“सेर कोठाभित्र सुकाउनु पर्छ । च्याउ सुकाउ“दा कोठाको पश्चिमपट्टिको झ्याल खुल्ला राखी कोठामा राम्रो हावा संचालन गराउनु पर्दछ ।
२. च्याउ घाममा सुकाउनु हु“दैन किनकि घामले च्याउको रंग र गन्ध हराउ“छ । तर सोलार ड्राएरमा सुकाउ“दा भने राम्रो हुन्छ ।
३. यसरी सुकाएको च्याउ खेती तातो पानीमा १० मिनेट भिजाई राख्नुपर्छ र त्यसपछि मात्र पकाउनुपर्छ ।

बाख्रामा पेट फुल्ने समस्या

….बाख्रामा पेट फूल्ने समस्या….

पशुलाई धेरै प्रोटिनयुक्त ताजा कोसेघासँहरु जस्तै- क्लोभर, बर्सीम , आदी खवुाउँदा पेट फुल्न सक्ने भएकाले त्यस्ता घाँसहरु ओइलाएर मात्र खवुाउनु पर्दछ। पशुहरुलाई बिहानीको शीत ओभाईसकेपछी मात्र चराउन लैजानु पर्दछ ।
घाँस खाएर बान्ता गर्ने, छेरौटी लाग्ने र पेट फुल्ने समस्याको समयमा उपचार नभएमा पशु मर्न सक्छ । २–५ चिया चम्चा म्याग्नेसियम सल्फेट ३०० मि.लि. पानीमा मिसाई प्रति बयस्क बाख्रालाई खुवाउन सकिन्छ । विष हटाउने औषधी (एण्टिडोट) सुई दिएर उपचार गर्न सकिन्छ ।


सिर्जना जातको गोलभेंडा बारे जानकारी

सिर्जना जातको गोलभेंडा बारे जानकारी
==========================
------------------------------------------------
सिर्जना जातको गोलभेंडाको पोथी लाइन (HRD 1)तथा भाले लाइन (HRD 17) भारतबाट ल्याई केही वर्ष पहिले छनोट गरिएको थियो ।प्रति रोपनी फल उत्पादनः ५ देखि ५.५ मे. टन हुन्छ।

#बिरुवा_रोप्ने_समय
तराईमाः भदौ देखि पुससम्म (खुला खेतबारीमा)

मध्य पहाडमाः फागुन, चैत (खुला खेतबारीमा)

मध्य पहाडमा (बेमौसमी खेती) असार, साउन (प्लास्टिक घरभित्र)

डाथ र फल गवारो (brinjal shoot and fruit borer)

डाथ र फल गवारो (brinjal shoot and fruit borer) ) :

हानि गर्ने किराको अवस्था: लाभ्रे

बस्ने ठाउ: कलिलो डाथ र फल

किराको परिचय: गाढा खैरो दागहरु भएको फिक्का गुलाबि रङको लाभ्रे
 
रोकथामका उपायहरु: किरा देखिनासाथ मलाथिअन ५० इ.सी. प्रतिलिटर पानीमा १ मि ली को झोलको प्रयोग गर्ने।

के हो कोलेस्ट्रोल ?

विशेषगरी रगतमा पाइने बोसोलाई काेलेस्ट्रोल भनिन्छ। कलेजोबाट उत्पादन हुने कोलेस्ट्रोल स्वस्थ जीवनका लागि आवश्यक छ। तर, कतिपय अवस्थामा यो आवश्यकताभन्दा बढी हुन्छ। यस्तो भएमा शरीरमा नकारात्मक असर पुग्छ।

शरीरमा अनावश्यक काेलेस्ट्राेल जम्मा हुन नदिन यी उपाय अपनाउनु पर्छ–

नियमित व्यायाम वा अन्य शारीरिक अभ्यास गरेर कोलेस्ट्रोलको मात्रा घटाउन सकिन्छ।

शरीरमा भिटामिन डीको कमी भई कोलेस्ट्रोलको मात्रा बढ्छ। तसर्थ, सकेसम्म दिनमा एकपटक घाममा बस्नुपर्छ।

चिल्लो, भुटेको, तारेका खानेकुरा खानुहुँदैन। फास्टफुड पनि नखाएकै बेस। किनकि, यस्ता खाद्यपदार्थले शरीरमा अत्यधिक कोलेस्ट्रोल उत्पादन गर्छन् ।

सकेसम्म शाकाहारी भोजन गर्नु लाभदायक हुन्छ। ताजा तरकारी र मौसमी फलफूल खानुपर्छ। स्याचुरेटेड फ्याट बढी मात्रामा पाइने माछा, मासु, अन्डाको भित्री भाग कम खानुपर्छ।

धूमपान र मद्यपानजस्ता कुलतबाट टाढा रहनुपर्छ।