करेला खेती लगाउने समय र नर्सरी:



- बेमौसमी खेतिको रूपमा करेला तराईमा मङ्सिर देखि पौस महिनासम्म लगाउन सकिन्छ भने पहाडि भेगमा करेला माघदेखी फाल्गुन महिनासम्म लगाउन सकिन्छ।

- यसका लगि मलिलो माटो २ भाग, कुहिएको कम्पोस्ट मल १ भाग र बालुवा १ भाग मिसाइ मसिनो पारी ३ इन्च चौडा र ५ इन्च लम्बाइ भएको प्लास्टिकको थैलोको माथिल्लो भागमा दुइ-तिन से.मि. खाली राखी भर्नु पर्दछ।

- स्वस्थ बिउलाइ २४ घण्टासम्म मन्तातो पानिमा भिजाउने र बिउलाइ बाक्लो कपडामा पोको पारि न्यानो स्थानमा राखेर उमार प्रतिशतमा ब्रिधि गर्न सकिन्छ।

लाही कीरा व्यवस्थापनका केहि उपायहरु….

….लाही कीरा व्यवस्थापनका केहि उपायहरु….

• पहेंलो स्टिकी पासोको प्रयोग
• १ भाग गाईभैंसीको मुत्रमा ४ भाग पानी हालेर २-३ दिनको फरकमा छर्कने
• १ के.जी. सुर्तिको पात र डाँठलाईइ १५ लिटर पानीमा भिजाउने । भिजाएको २४ घण्टापछी छानेर त्यसमा १ मुठी धुलो साबुन हाली छर्ने
• १ भाग केतुकीको पात थिचेर ५ भाग पानीमा केही समय भिजाएर छर्कने । यो छरेको ४–५ दिनसम्म बाली टिप्नु हुँदैन ।
• सात थोप्ले खपटे किराले लाही खान्छ ।

आलुमा लाग्ने मुख्य किरा र तिनको ब्यवस्थापन:

आलुमा लाग्ने मुख्य किरा र तिनको ब्यवस्थापन:
============================



१) रातो कमिला
आलुमा माटो सहितका मसिना वा ठुला छिद्रहरु देखिन्छन।
रोकथाम:
-गहुत, असुरो, खिर्रो वा चिउरिको प्रयोग गर्ने। ,
-क्लोरिपाइरिफस (०.००४५%) @ १०० मिली लिटर प्रती बोट प्रयोग गर्ने।

२) लाही
लाही किराको वयस्क अनी लार्भा दुवैले आलुको बोटबाट रस चुस्ने गर्दछन। यिनिहरुले आक्रमण गरेको बोट सानो कदको हुन्छ, पातहरु बेरिएको हुन्छ। यिनिहरुले महजस्तो तरल पदार्थ निस्कासन गर्दछन जुन पछी हामीले देख्ने कालो पदार्थमा पारीणत हुन्छ।
रोकथाम:
-फोरेट १० ग्राम @ १५केजी प्रती हेक्टर आलु लगाउनुभन्दा पहिलेनै माटोमा प्रयोग गर्ने।
-आलुको बोटमा डाइमेथोएट(०।०३%)छर्ने।
३) खुम्रे किरा
यसको प्रकोप खासगरी पहाडी क्षेत्रमा बढी हुन्छ। खुम्रे आलुको जरा अनी बढ्दै गरेको फलमा भर पर्दछ र फलमा ठुलो छिद्र पार्दछ। यो किराको वयस्क आलुको पातमा भर पर्दछ।
रोकथाम:
-बालिचक्र अपनाउने।
-फोरेट १० ग्राम @ १५केजी प्रती हेक्टर आलु लगाउनुभन्दा पहिलेनै माटोमा प्रयोग गर्ने।
४) फेद कटुवा
यस् किराले आक्रमण गरेको बोटको ढिलो बिकास भई सानो अनी कमजोर रहन्छन। पातहरु पहेलिन्छन, मुर्झाउछन अनी झर्छन।
रोकथाम:
-गर्मी याममा गहिरो गरी खेत जोत्ने।
-बालिचक्र अपनाउने।
-पासो बालिको रुपमा सयपत्रीलाई प्रयोग गर्ने।
५) आलुको पुतली :
पातमा हरियो, सेतो धब्बा, खैरो-डढेको धब्बा, डाठ र आलुमा सुरुङहरु देखिने र आलुका आख्लाबाट खैरो पदार्थ निस्कन्छ।
रोकथाम:
-लक्षण देखिएको पात चुढेर नस्ट गर्ने।
-बत्तिको पासो प्रयोग गर्ने।
-गहिरोमा आलु रोप्ने र उकेरा राम्रोसँग दिने।
-सिन्चाइको राम्रो ब्यवस्था गर्ने।
-नयाँ आलुलाई पुरानो रोग लागेको आलुसँग नमिसाउने।

प्राङ्गारिक वा गोठेमलका मुख्य फाइदाहरु:

प्राङ्गारिक वा गोठेमलका मुख्य फाइदाहरु:

- माटोको भौतिक, रासायनिक र जैबिक गूण सुधार गर्छ।

- आवश्यक सबै खाद्यतत्व लामो समयसम्म पुर्ति हुन्छ।


- प्रयोग गर्न प्राभिधिक ग्यान्को धेरै आवश्यक्ता पर्दैन।

- प्रयोग गर्दा धेरै वा थोरै भएमा खासै फरक पर्दैन।

- स्थानिय स्थानमा नै उत्पादन गर्न सकिन्छ।

बाख्रालाइ यसरी राेग लाग्नै नदिनुहाेस


🐐🐐🐐 बाख्रालाइ यसरी राेग लाग्नै नदिनुहाेस 🐐🐐🐐
---------------------------------------------
बाख्रापालन नेपाली कृषक परिवारमा एक लोकप्रिय पेशा हो ।  बाख्राकाे शरीरमा हुने लाभदायक व्याक्टेरीया बढी भएमा हानिकारक व्याक्टेरीया विरूद्ध लड्न मदत गर्छ र दाना पानी धरै पचाउन मदत गर्छ र अन्तत शरीरलाइ नराेगी बनाउछ ।
प्राेवायाेटिक भनेकाे नै लागभादायक व्याक्टेरीया हाे जाे औषधीकाे माध्यमबाट शरीरभित्र छिराइन्छ ताकी शरीरमा लागभादायक व्याक्टेरीयाकाे संख्या धेरै बनाएर शरीरलाइ निराेगी बनाउछ । यस्ता पशुहरू ले उत्पादन गर्ने दुध मासु जस्ता उत्पादनहरूमा लागदायक पाैष्टिक तत्वहरूकाे मात्रा धेरै हुन्छ । प्राेवायाेटिक नै शरीरलाइ राेग लाग्नै नदिने उपाय हाे ।त्यसैले खुराकमा सुधार ल्याउनक लागि सरकारले दानामा प्रोबायोटिकको प्रयोग गर्न कृषकलाई प्रोत्साहन गर्दै आएको छ ।
एनिमल वियाेसा प्रोबायोटिकको रूपमा बाख्रामा प्रयाेग गरीन्छ ।
यसले निम्न फाइदा पुर्याउछः
🐐 बाख्रामा मासुकाे उत्पादन बृद्धि गर्छ ।
🐐 जनावरमा प्रतिराेधात्मक शक्ति बढाइ राेग लाग्नबाट बचाउछ ।
🐐 अन्य औषधि तथा एन्टीवायाेटिकमा लाग्ने खर्च कम गर्न मद्दत गर्छ ।
🐐 छाेटा अवधिमानै आर्थिक प्रतिफल हुन्छ ।
🐐 स्वस्थकर मातृत्वका लागि याे प्रभावकारी छ ।
प्रयाेग गर्ने विधिः
खसी बाेका र माउका लागिः २० मिलि/माउ/दिन
३-४ महिनाका पाठा पाठीका लागिः ६ मिलि/पाठा पाठी/दिन
५-६ महिनाका पाठा पाठीका लागिः ९ मिलि/पाठा पाठी/दिन
७-८ महिनाका पाठा पाठीका लागिः १२ मिलि/पाठा पाठी/दिन
९-१० महिनाका पाठा पाठीका लागिः १५ मिलि/पाठा पाठी/दिन
११-१२ महिनाका पाठा पाठीका लागिः १८ मिलि/पाठा पाठी/दिन
तपाइकाे स्थान कमेन्टमा लेख्नुभयाे भने नजिकैकाे एग्राेभेटकाे जानकारी दिनेछाैँ ।

फेद कुहिने रोग (Foot rot)

फेद कुहिने रोग (Foot rot)
=================
------------------------------------------
#लक्षण
खेतमा रोगी विरुवा अग्लो नहुने, पहेंलिने र अन्तमा फेद कुहिएर मर्दछन्तल्लो आँख्लाहरूबाट जरा निस्कन्छन्।

#व्यवस्थापन_विधि
• रोगी बोट भएको खेतबाट बीउ संकलन नगर्ने ।

• कार्वेन्डाजिम ५० प्रतिशत डव्लुपी. (वेभिष्टिन वा डेरोसाल)ढूसीनाशक विषादी २ ग्राम प्रति किलो बीउका दरले उपचार गरी व्याड राख्ने ।

• रोग ग्रस्त बोटहरू उखेलेर नष्ट गर्ने ।

कुखुरामा एन्टिवायाेटिक कि प्राेबायाेटिक ??

⁉️ कुखुरामा एन्टिवायाेटिक कि प्राेबायाेटिक ??
==================================
✍️ अमेरिका स्थित U.S. Department of Agriculture का अनुसार अमेरिका काे सबैभन्दा ठुलाे कुखुरा प्रशाेधनकर्ता , Tyson Foods ले September 2017 भित्र दानामा प्रयाेग गरिने सबैखाले एन्टिवायाेटिक प्रयाेगमा राेक लगाउने र प्राेबायाेटिकमा आधारित कुखुरापाल गर्ने घाेषणा गर्याे । फलस्वरूप प्राेबायाेटिक प्रयाेग गरिएका कुखुराकाे विक्रि मा ३४ प्रतिशत वृद्धि भयाे ।
(Source: https://news.okstate.edu/…/art…/2017/probiotics-poultry.html )

⁉️ त्यसाेभए के हाे याे प्राेवायाेटिक ?
✍️ एन्टिबायोटिकको विकल्पमा अहिले विकसित देशहरूमा प्राेवायाेटिक काे प्रयाेग रूचाउन थालिएकाे छ भने नेपालमा यसकाे भरखर प्रयाेगमा आएकाे छ ।प्राेवायाेटिक खासमा कुनै रसायनिक तत्व नभएर शरिरलाइ चाहिने जैविक व्याक्टेरिया हाे । पशु चिकित्साकर्मीहरु एवं कुखुरा पालकहरुले एन्टिबायोटिकको उपयोगमा गम्भीरताले बिचार गर्नुपर्ने हुन्छ । किनकी उपचार गर्ने बेला या उपचारपछि यी औषधिहरु कुखुराको फूल , मासुजन्य उत्पादनमा आवश्यक रुपमा आउन सक्छ । जुन जनस्वास्थ्यको लागि हानीकारक हुन सक्छ । एन्टिबायोटिक औषधिहरुको Side Effect धेरै हुनसक्ने तर प्राेवायटिककाे कुनै पनि Side Effect हुदैन ।

⁉️ नेपालमा प्रयाेगमा छ त प्राेवायाेटिक ?
✍️ अहिले नेपालका अधिकांश ठाउमा कुखुरामा प्रयाेग हुने पाेल्ट्री वियाेसा नामक प्राेवायाेटिक बजारमा उपलव्ध छ ।

⁉️ पाेल्ट्री वियाेसा ले केके फाइदा गर्छ त ?
✍️यसले निम्न फाइदा गर्छ
✅ कुखुराकाे मासु उत्पादनमा बृद्धि । मासुकाे गुणस्तरमा बृद्धि गर्छ ।
✅ प्रतिराेध क्षमतामा बृद्धि गर्छ ।
✅ दाना खपत दरमा कमी गर्छ ।
✅ खाेर गन्हाउने समस्यामा कमि ल्याउछ ।
✅ शरीरलाइ आरामदायिता प्रदान गर्छ ।
✅ अण्डाकाे गुणस्तर तथा संख्यामा बृद्धि गर्छ ।

⁉️ त्यसाे भए कहा पाइन्छ त वियाेसा ?
✍️ तपाइकाे स्थान कमेन्टमा लेख्नुभयाे भने नजिकैकाे एग्राेभेटकाे जानकारी दिनेछाैँ ।